Publicat de: ciprians | 6 01 08

De cât adevăr e nevoie intr-o relaţie? I

Sună ciudat, dar faceţi rapid un tur al amintirilor de cuplu. …încetişor, totuşi! 😉 Ei, totu-i roz pe-acolo? Nici o întrebare la care să fi răspuns în doi peri? Nici o întrebare la care să fi rumegat răspunsul câteva zeci de secunde, cât să-l fi ambalat frumos? Sau dimpotrivă, răspuns mai rapid decât reflexul rotulian? 😀 Chestia cu răspunsul rapid, instantaneu, fără să-ţi priveşti partenerul, am găsit-o foarte frumos explicată de Ross Geller – un savant, întradevăr 🙂 – în serialul Friends . Există întrebări la care trebuie să răspunzi, spunea el, rapid, ca la un concurs contra-cronometru, fără a te abate de la ce făceai pentru a cugeta asupra întrebării.

Cioran spunea că pentru a păstra o relaţie trebuie să fii un pic ipocrit, să nu-i divulgi celuilalt defectele pe care i le-ai observat. Adică, relaţia se menţine prin periere, nu prin frecuş, cizelare. Trăim într-o eră a sintagmei – „mi se rupe” şi a expresiei – „nu-ţi convine, n-ai decât!”. Să spui ceea ce-şi vine şi crezi – adevărul, adică – şi să periclitezi relaţia sau să taci mâlc, să deviezi discuţia, ori in extremis, să fărâmiţezi adevărul? E nevoie de adevăr într-o relaţie? Sau, cu cât adevăr trebuie să alimentăm rezervorul relaţiei pentru a o pune în mişcare? Putem şi merită să fracturăm adevărul de dragul relaţiei? Există vreo soluţie de compromis, ori tranşantă?

Să lasăm formalismele şi să plecăm urechea spre atavicul (mugetul) din noi! 😉

foto014.jpg

Reclame

Responses

 1. Buna !
  Numele meu este Lucaci Florin Corneliu si reprezint echipa „Isus Te Iubeste” de pe blogul http://isusteiubeste.blogspot.com si as dorii daca puteti sa ne adaugati in lista voastra de prieteni, asteptam sa ne confirmati daca sunteti de acord cu acest schimb de linkuri. Daca sunteti de acord, scriti-ne un e-mail la adresa cococatfish@yahoo.com cu adresa siteului si numele sub care sa fie trecut in lista noastra de prieteni.
  Multumim !
  Echipa: Isus Te Iubeste

  P.S. Asteptam un raspuns sau o confirmare.

 2. Mi-am amintit că în „Viaţa e în altă parte” a lui Kundera, pe care am citit-o acum 100 de ani… poetul îşi judeca profesorii şi părinţii că nu l-au învăţat cum să-i răspundă iubitei la întrebări de tipul „Sunt frumoasă?”…Şi a descoperit soluţia de care spuneai. Să răspunzi rapid, fără să te gîndeşti. Adevărul fără grija pentru fragilitatea celuilalt nu face doi bani, cred…

 3. Cipri, el e un zdrahon, mergand cu zece metri inaintea ei. Ea e micuta, uscata si iute: un pas de-al lui, trei pasi de-ai ei. El, mut tot a lehamite; ea toata o gura, cu care il toaca maruntel. Ea ii ‘alimenteaza rezervorul relatiei’ 🙂 iar el se ‘cizeleaza’. Fac pariu ca ‘adevarul lor s-a fracturat’ intr-o casa de copii.
  Cipri, i-am vazut cu ochii mei: treceau podul de peste Ozana, la Vanatori. Acum doi ani erau intre doua varste.
  Acu zi si tu: ratusca aia din fata e ratzoi, ca am senzatia de deja vu? 🙂

 4. da, Spera, ai dreptate… eu doream numai sa va fortez sa va amintiti! sa ne amintim, de fapt! prea des ne automatizam conduita in relatie, argumentand asta pe baza studiilor, a jobului, a lipsei de timp.
  despre adevar, mai incolo! 😉

  Razvan, daca erau ratuste musulmane, nu le incapea poza,ca ea era in urma cu 15 pasi. Deci ti-am raspuns la intrebare: imi asum masculinitatea ratustei din fata.

  Interesant combustibil picura de pe streasina ei! 🙂
  keep in touch!

 5. Spera, citesti Gianni Vattimo,? – cel mai tare filosof in gandirea slaba , vorba unui prieten, doctorand in filosofie.

  te mai astept!

 6. E nevoie de adevăr, cât mai mult, dar e nevoie şi de joc. Trebuie să ştii doar când să alternezi ca să nu devină prea sobru prea mult adevăr. Ehe… e mult de zis! Nu că m-aş pricepe dar îmi place să experimentez!

 7. La ce joc te referi, Ana? la cel al nerostirii adevarului, al eludarii lui, al faramitarii lui?
  In fond, se poate faramita adevarul? Mai are rol sau esenta de „adevar” ?

  Nu se dilueaza relatia prin erodarile lucrurilor nespuse, sau prin tipul acesta de joc, Ana?
  Nu se pierde acel „ceva” ce-ar fi trebuit sa constituie farmecul ei?

 8. E nevoie de adevar spus in dragoste care sa sune „imbatator” in urechea lui/ei.

 9. Dacă din adevăr îţi faci oglindă,
  Nu poţi vreo faţă, ca să n-aibă ştire.
  Oricâte trăsături i se perindă,
  Tu vei vedea atâta: o iubire!

 10. multumesc, Ionatan!

 11. ADEVARUL elibereaza complet, mici minciunele azi aduc marile minciuni de maine.
  E nevoie de transparenta totala intr-o familie. Dragostea are ca frate sau sora adevarul.
  Si unde dragoste nu e nimic nu e.


Categorii

%d blogeri au apreciat asta: