Publicat de: ciprians | 28 01 08

Cum sa recunosc sfarsitul lumii?

Nu m-a interesat niciodata decodarea semnelor sfarsitului lumii. Ma gandeam ca tine de ezotericul studierii Scripturilor, de o varsta spirituala si biologica respectabila, matusalemica chiar… si totusi, cand citeam textul apostolului Pavel expediat lui Timotei, ma gandeam ce e asa greu de priceput? ca doar ni-s toate foarte familiare :

„Să ştii că în zilele din urmă vor fi vremuri grele. Căci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, fără evlavie, fără dragoste firească, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrânaţi, neîmblânziţi, neiubitori de bine, vânzători, obraznici, îngâmfaţi; iubitori mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu, având doar o formă de evlavie dar tăgăduindu-i puterea. Depărtează-te de oamenii aceştia.” 2Timotei 3:1-5

Oamenii au fost dintotdeauna egocentristi, ingamfati, iubitori de bani, indecenti, lascivi, etc. Ii gasim asa de cand lumea. Nici nu ma mir ca atatia au iesit in cearceafuri albe pe coline de-a lungul istoriei, in asteptarea sfarsitului lumii, folosindu-se si de acest text paulin ca punct de plecare al nerabdarii lor.

Dar vreau sa discut un pic despre evlavie, pt ca ea pare singura care nu e o constanta, singura care se modifica in timp, fluctueaza, se estompeaza. Eusebeia – termenul in limba greaca, ni se descifreaza ca fiind inchinarea inaintea lui DUMNEZEU potrivita cu maretia LUI, sau mai simplu, o inchinare/atitudine corecta, buna, potrivita.

Evlavia, eusebeia:

 1. se obtine prin lupta, prin disciplinare, prin efort: „Caută să fii evlavios” -1Timotei 4:7b; „Iar tu, om al lui Dumnezeu, fugi de aceste lucruri, şi caută neprihănirea, evlavia, credinţa, dragostea, răbdarea, blândeţea.” -1Timotei 6:11
 2. la efortul acesta participa si DUMNEZEU prin inzestrarea omului duhovnicesc: „Dumnezeiasca Lui putere ne-a dăruit tot ce priveşte viaţa şi evlavia, prin cunoaşterea Celui ce ne-a chemat prin slava şi puterea Lui,”-2Petru 1:3
 3. atrage dupa sine, suferinta: „De altfel, toţi cei ce voiesc să trăiască cu evlavie în Hristos Isus, vor fi prigoniţi.”- 2Timotei3:12

Nu am secat filonul explicatiilor acestui termen, si nu era nici scopul meu acesta. Am dorit numai sa privim prin ochii Scripturilor si sa intelegem caracterul evanescent al evlaviei si ca se apropie sfarsitul lumii: oamenii sunt ca-ntotdeauna rai, pofticiosi, ingamfati, etc, dar acu’, mai mult ca acum 1000 de ani, sau 100 sau chiar numai 10, nu mai sunt dispusi sa lupte pt a fi evlaviosi (compromisul e mai dulce), nu doresc sa sufere datorita evlaviei lor(compromisul e mai facil).

Nu suntem in stare sa pastram eventualul dram de evlavie veritabila, nu mai putem sa s-o revigoram, s-o tonifiem printr-o purtare si-o marturie aleasa. Prin preocuparile noastre mercantile si viciate, negam telul si puterea evlaviei, o falsificam, o contrafacem, o piratam.

Evlavia este produsul vietii traite in lumina eternitatii. Prea putine astfel de vieti vad in jurul meu: asa stiu ca se apropie sfarsitul lumii. Spunea cineva: „un sfant este cineva care face sa-ti fie mai usor sa crezi in DUMNEZEU.” Prea putini astfel de sfinti exista, iar postmodernismul si ateismul in floare ne intaresc aceasta prezumtie. Se-apropie sfarsitul

venirea-lui.jpg

Reclame

Responses

 1. Interesant articol. Apostazia bate la usa. Sau o fi intrat deja?

 2. Nu stiu, Pety , daca Apostazia e arestata la domiciliu sau daca a fugit de sub escorta…nu stiu, dar timpul ni le va limpezi. Noua, sau altora de dupa noi.

 3. La cursul de ,,Viata crestina ” am definit evlavia ca fiind ,,devotament fata de Dumnezeu care are ca urmare o viata placuta Lui „. In dictionar am gasit :,,indelinire scrupuloasa a tuturor sarcinilor bisericesti „.
  Mesajul lui Pavel fiind adresat unui tanar cred ca tinerii sunt azi atacati tocmai in devotamentul lor fata de Dumnezeu . Atatia cad victime si toata evlavia lor a fost ca roua de dimineata . Doamne ajuta-ne sa fim evlaviosi (devotati ) Tie toata viata.

 4. despre evlavia,carese obtine cu disciplina si efort,
  se vorbeste tot mai putin
  se depun eforturi mari,doar pentru „fatada”‘
  marturia noastra e lasata si ea la vatra.

 5. Ciprian subiectu asta este MARE doar un gind aici spus de 1Petru 1:”20.Fiindcă mai întîi de toate, să ştiţi că nicio proorocie din Scriptură nu se tîlcuieşte singură. 21Căci nici o proorocie n’a fost adusă prin voia omului; ci oamenii au vorbit dela Dumnezeu, mînaţi de Duhul Sfînt.”
  Si de citva timp imi sta pe inima Isaia 53:1”Cine a crezut în ceea ce ni se vestise? Cine a cunoscut braţul Domnului?”Cred ca e foarte actual.
  Maranata! esti tu gata?

 6. sunt gata, teoretic! practic, ne tot dorim sa mai avem o zi, o clipa ca sa mai putem faptui ceva!
  zilele trecute ma gandeam ca daca ar fi acum clipa, as accepta cu seninatate! e asta resemnare ? sau incredintare?

 7. Nu prea vad pe multi interesati in subiectul acesta.Insa sfirsitul vine ca ne place sau nu,eu cred ca ne apropiem foarte rapid.Isus spune ca” Evanghelia aceasta a Împărăţiei va fi propovăduită în toată lumea, ca să slujească de mărturie tuturor neamurilor. Atunci va veni sfîrşitul.”Matei 24:14

 8. draga Viorel, ce sa facem? asta e mersul lucrurilor. Nu spune ISUS ca va veni deodata, cand oamenii isi vor trai viata obisnuit, se vor casatori, etc?
  putini sunt cei alesi, care sunt setati pe acest eveniment implacabil…

 9. Cred ca ar trebui sa ne preocupe putin mai mult,cel putin pe „Biserica lui Cristos” Si sa nu fim prinsi lucrurile vieti. Pavel,Petru,Ioan si alti,au crezut ca va fi in timpul vieti lor.Noi am cazut in cealalta extrema insa Cuvintul este clar: „Şi Duhul şi Mireasa zic: ,,Vino!„ Şi cine aude, să zică: ,,Vino!„ Şi celuice îi este sete, să vină; cine vrea, să ia apa vieţii fără plata!.Cel ce adevereşte aceste lucruri, zice: ,,Da, Eu vin curînd.„ Amin! Vino, Doamne Isuse!”Apcalipsa 22:17,20


Categorii

%d blogeri au apreciat asta: