Publicat de: ciprians | 7 02 08

Dupa roadele lor ii veti cunoaste

Ne invartim in tot felul de cercuri, cunoastem tot felul de oameni, ne punem intrebari despre credibilitatea lor, valoarea lor, verticalitatea lor, onestitatea lor, constiinciozitatea lor. Raspunsul de moment ne este indus de aparenta lor, de masca lor, de „jocul lor de scena”. Dar, pana la urma, timpul ni le dezvaluie pe toate, daca stim sa fim atenti, vigili la ceea ce are el de comunicat. Caci, spunea ISUS: „dupa roadele lor ii veti cunoaste!”. Deci, nu dupa aparente.

Faceti un exercitiu, care pentru mine a fost un pic cam dureros: ganditi-va la persoanele pe care le-ati cunoscut in urma cu 10-15 ani (mi se pare o perioada destul de relevanta pt experiment, dar nu infailibila) si incercati sa urmariti traiectoria lor prin viata si sa rafinati un pic purtarea lor, roadele lor.

Pentru mine a fost o reala intristare sa aud si sa vad ca unii dintre cei care mi-erau umar la umar in lucrare, dintre cei care se ridicau pt propasirea Evangheliei, care incercau -uneori- si sa iasa in evidenta…da, unii dintre ei s-au pierdut, nu mai au marturie curata (unii au imprumutat bani si au fugit in strainatate, altii si-au destramat casniciile, altii au intors spatele, pur si simplu, relatiei cu Biserica, samd -din pacate, era bine sa se fi oprit aici!). Dar am si bucurie sa vad tineri de acum 10-15 ani care au confirmat, care-si traiesc viata in lumina. Care au roade demne de MASLINUL in care au fost altoiti. Ma gandesc de multe ori la versetul apostolul Pavel care spune sa luam seama la pozitia noastra: daca mai stam in picioare, nu este meritul nostru. Iar daca am cazut, nu este datorita lui DUMNEZEU! …da, o perioada de 10-15 ani nu este infailibila in definirea vietii unui om, orice se poate intampla pana la finalul ei. Dar roadele sunt infailibile.

copac-fara-roada.jpg Aduceti-va aminte de smochinul neroditor!


Responses

 1. Peisajul pe care l-ai prezentat e f trist Cipri dar f real.

  Care trebuie sa fie atitudinea noastra fata de cei cu probleme? Sa ii trantim usa in nas pentru ca e poate cu S la buzunar si si cu probleme spirituale? Sa ii evitam in mod programatic? Sa zicem Doamne ce bine ca nu is ca unul din ei? Sau sa ii atentionam odata si apoi sa le intoarcem spatele, savurand satisfactia unui lucru terminat pe jumatate?

  Ma gandeam la pilda Samariteanului – cred ca in biserici exista o lipsa majora de Samariteni – in rest exista aproape toate calitatile dar compasiunea, dorinta de a fi medic spiritual prea putin.

  De ce daca este asa mare nevoie de consilieri spirituali nu prea exista si cei care exista nu sunt calificati? Iar cei care sunt calificati teoretic nu exprima iubirea crestina facand totul ca pe o obligatie?

  Suntem oare intr-o perioada in care dragostea divina nu se mai exprima in oameni?

 2. Romi, iti inteleg intristarea. Nu sunt destui medici spiritualio-cum ii numesti tu- pe cap de om cu probleme. Nu-s destui samariteni… dar sunt destui care nu vor sa fie ajutati, care cred ca sunt in regula, ca „traiesc bine” 😀 . Oricum, vorba ap.Pavel, dragostea se raceste incetut… asta e!
  Dar, ce vroiam eu sa subliniez: ca am avut multi amici care se vroiau in fata, mereu in fata, si am interpretat ambitia lor un pic cam indulgent, ca inflacarare, entuziasm. Iar timpul mi-a demonstrat ca e doar ambitie si egocentrism.

 3. E f adevarat ce spui. Cred ca in crestinismul contemporan ai o singura alternativa ca sa ramai in picioare sau daca cazi sa te poti ridica in timp util, [defapt toti cadem doar ca multi nu facem publicitate] si anume sa te bazezi doar pe Hristos vazandu-i pe cei din jur ca pe niste frunze plutitoare pe care daca te sprijini…. ti-ai ratat viata si cariera 🙂 – in alte cuvinte ce poti face tu sa faci!!! avand in minte o singura motivatie dragostea si teama de Dumnezeu.

  Desi suntem la teoretic la cel mai inalt nivel din istoria crestismului – la nivel de dragoste divina suntem la celalalt pol.

  Pe de alta parte cred ca suntem exact ca si David cand era urmarit de Saul – acolo intr-adevar nu erau consilieri, predicatori, doctori in teologie ci doar un Dusman de temut. Sigur sunt perioade binecuvantate in care te poti baza pe un cerc de prieteni sinceri dar astea sunt doar valuri in viata. Iar a te baza pe valuri e un sport periculos dar oricum si asa sunt adepti ai surfingul :).

  David era un CRIMINAL care nu a fost condamnat, dar indepartarea lui si regretul si schimbarea de atitudine l-au facut om placut Lui.

  Oare atunci cand constientizam ca am cazut ce atitudine avem ???

 4. Romuluss, daca te preocupa problema consilierii de ce nu, intr-o prima faza, nu vizitezi site-ul ACCR? Poate afli de acolo ceva ce te-ar putea ajuta sa devii consilier.

  ACCR

 5. Multumesc Pety pentru link.

 6. @Pety, ce-ai facut cu blogul tau, ca nu m-ai pot intra pe el?

  @Romuluss, multumim pt complexitatea comentariilor tale!

 7. Am inchis ca sa invat pentru licenta.

  Am revenit insa.

  O sa reusesc cu ambele 🙂

 8. sigur ca da!

 9. ..suntem tot mai saraci si goi…
  caldura este cea care ne lipseste,partasia cu fratii,
  este asa o raceala,,care nu ne e deloc folositoare,
  consilierii…..suna cam”neevlavios”


Categorii

%d blogeri au apreciat: