Publicat de: ciprians | 13 02 08

Romania – tara paradoxurilor sau „măi tată, tu eşti prost?”*

Va vine sa credeti? Valorile crestine cultivate de-a lungul secolelor par a fi cele care-au dus la evolutia pozitiva a civilizatiei europene. N-am sa va mai spun de Max Weber si de teza lucrarii sale „Etica protestanta si spiritul capitalismului”, ca v-as plictisi pe multi. Dar am sa va spun, in schimb, despre cat de paradoxali suntem noi, ca romani. Cat de „pe invers” suntem noi, ca sa nu o zic mai dur – asa cum isi intitula un coleg masterand un eseu referitor la teodicee (?! -), „tată, tu esti prost?”     😀   😀   😀

Sa ma explic: 1) cred ca putem cadea de-acord ca valorile crestine ne-au influentat benefic de-a lungul istoriei, atat ca popor, cat si individual; 2) din ce in ce mai multa coruptie si infractionalitate (adulta si juvenila), violenta domestica si in scoli, ne face sa ne temem pt viitorul odraslelor noastre, care par a creste intr-o tara atee, fara nici o morala, fara niciun dumnezeu; 3) grenada zilei: un sondaj efectuat intre elevi ne evidentiaza ca aproape 60% din elevi nu mai cred in evolutionism – ci in creationism, si aproape 30% din ei tin post o data/saptamana; 4) bomba-zilei: pe Realitatea TV (si nu numai): „ce se intampla, măi-tată, măi, cu copiii nostri? ii indobitociti cu religie? le castrati vointa de putere si de rele de mici? da’ ce, religia le da de mancare? da’ ce, religia ii ajuta sa-si dea in cap si sa se fure unii pe altii, cum se intampla in mod natural, si cum ne place noua sa traim! ce, vreti sa schimbati voi, religiosilor, cursul pe care l-am prognozat noi?”

Discutii/concluzii: in numele unei discriminari religioase, care -in fond -nu exista, suntem gata sa renuntam la niste valori constructive, pe care chiar ei, copiii simt nevoia sa le acceseze. In numele altor „valori” , suntem gata sa legiferam legalitatea prostitutiei, casatoria intre homosexuali, sa avem un numar imens de avorturi pe an, sa dam din umeri cand hotii cu clasa scapa cu basma curata. Sa nu ne oprim cand suntem martori la un accident de circulatie. sa trecem mai departe cand vedem un om cazut inconstient pe caldaram. Sa intoarcem capul cand vedem o nedreptatire a celui mai slab. Sa nu tragem pe dreapta cand vedem in oglinda retrovizoara ambulanta cu girofarul pornit. Sa nu lasam batranica sa stea jos in autobuz. Sa NU… Intelegem, logic abordand problema, ca in ritmul acesta, infractionalitatea de toate felurile va inghiti tarisoara noastra peste cativa ani. In acelasi timp, in pofida demonstratiei logice a experientelor istoriei, incercam sa inabusim micul mugur de moralitate care se iteste in viata şcolăreilor.

Romania – tara paradoxurilor, nu-i asa? DEX on-line: PARADÓX, paradoxuri, s.n. 1. Enunţ contradictoriu şi, în acelaşi timp, demonstrabil; părere (absurdă) contrară adevărului unanim recunoscut; p. ext. ciudăţenie; enormitate, absurditate. Cand ne vom trezi? cand ne vom aseza pe bune, in felul normal, firesc, rational al lucrurilor? cand vom scapa de aceasta stare de „mereu pe invers”? Cand??? scapa-vom, oare?

* in ritmul acesta de a descurca lucrurile pt a le intelege – fara a folosi ratiunea, ne putem astepta sa fim intrebati de urmasii urmasilor nostri, care-au mostenit mai mult decat Moldova 😉 , in incercarea lor de a pricepe teodiceea lumii aberante pe care-o lasam sa creasca din indolenta noastra:”mai tată, tu eşti prost?”

Anunțuri

Responses

 1. Daca statisticele spun asta ma bucur pt Romania pt ca aici in America se intimpla fenomenul numit ”indobitobitocirea omului de catre om”(mai tii minte chestia asta Cipriane) ,cind cei mai multi savanti si cercetatori stiintifici spun ca omul e doar un alt animal.

 2. As prefera sa nu se „scolarizeze” religia.
  Eu unul nu sunt de acord, in forul meu interior, cu religia in scoli.

  Nu se poate „scolariza” relatia cu Dumnezeu.

  Se pot da oare note pe aceasta relatie cu Preainaltul?

  Note se da pe forme nu pe continut, in acest caz.

  Familia are rolul determinant in aceasta dimensiune. Si este instituit de Dumnezeu.

 3. nu e vorba neaparat, Pety, despre religia in scoala, cat de reactia societatii civile la apetitul copiilor pt religie, pt cele sfinte!

 4. Tocmai asta semnalam si eu, dar din alt unghi.

  Societatea e formata din familii, familiile din indivizi.

  Familia a renuntat la religia… in familie.

 5. Omul este religios prin esenta sa.Fie ca place, sau nu. Milioanele de ani de credinta religioasa le purtam in genele noastre. De la facerea lumii si pina in timpurile de azi au fost doi factori care au antrenat omenirea.Religia si Razboiul. Ambele se imbina cu istoria intregii noastre existente. Si se determina reciproc.Partile lor latente ciclic reizbucnesc, indiferent de epoca, stadiu de dezvoltare, sau regim politic.Fiecare din noi purtam ascunsa in constiinta imaginea grotei preistorice. Temerile ascunse, spaimele animalice, pe care uneori le retraim, vin din aceasta lume apusa.Indiferent de ce masuri s-ar lua, ele nu pot fi sterse. Negate, da. Rolul fast sau nefast, ramine de discutat. Sint foarte multi adversari ai conceptiei lui Weber. Cert este ca in priviinta protestantismului, acesta are dreptate.Pentru ca el insusi a pornit ca o miscare indreptata impotriva papalitatii.Ca un razboi declarat bisericii Romei.
  Si avea nevoie de acumularea de capital.Un razboi, cu cheltuiala se tine.Mai ales cind adversarul tau este seful spiritual al intregii Europe.De aici si sintagma : „nu pentru tine stringi, ci pentru divinitate.”

 6. daca tot nu prea este timp sa ne crestinam copiii acasa ,stimati domni deranjati de bruma de religie predata in scoli,nu vad de ce ar fi imoral sa expun copilul cuvintului etern,fie el spus de un inalt sau mai putin inalt prelat,fie de o invatatoare de scoala duminicala…
  Personal,mi-am lasat baietelul in clasa 1 a si la ora de religie ortodoxa si la cea de religie neo protestanta,unde ,evident,ii place mai mult.
  De ce? Ca sa cunoasca si alt mod de gindire teologica si,nu de alta ,dar nu aveam ce face cu el pina ieseam de la servici…ha,ha,ha,asta da educatie dezinteresata,sic!…
  ACUM ,STIMATE PETY,nota nu se da pe relatia cu DUMNEZEU,dragutul,ci pe cunoasterea teoretica a unor precepte religioase,e vorba in fond de cultura.
  Si,scuze,cred ca nici un parinte normal nu lasa formarea religioasa a copilului numai pe seama profesoarei de religie…
  Si,sa nu uitam lucrul cel mai important:puterea de netagaduit a exemplului personal,ce ziceti ,domnule pety?


Categorii

%d blogeri au apreciat asta: