Publicat de: ciprians | 8 03 08

Cui ii este frica de ISUS ?

Nu trebuie sa caut prea departe pt a intelege ca ceva „e putred in” lumea evanghelica. Blogosfera nu face decat sa etaleze, sa ridice cortina, sa scoata la rampa lipsa de maturitate, de echilibru, de caracter – chiar, de scop, de numitor comun al evanghelicilor. Faceti un tur al blogurilor protestante si va veti convinge, daca n-ati facut-o deja. De ce se scrie, pana la urma? Patratosu’ – emblema a blogosferei evanghelice – cu intuitie si clarviziune si-a definit si trasat in termeni clari, motivatiile emanatiilor blogosferice. Putini sunt cei care scriu constructiv; cei mai multi scriem ca sa ne expunem, ca sa ne lansam, ca sa fim cititi si apreciati, si de ce nu, efectiv ca sa ne aflam in treaba.

Dar ce nu prea pot intelege de unde vin atacurile la persoana, sub diferite forme. Cica ironia este apanajul omului inteligent. Patratosu tocmai are o postare despre asta si deja s-au starnit valuri. Dar e atat de usor sa fim rau intelesi si sa ranimi in spatiul virtual, chiar cand nu dorim asta. Cu cat mai mult cand avem dorinti razboinice sau lasam loc, cu sarcasm, pt interpretari dureroase.

Am mai pus intrebarea aceasta: este DUMNEZEU stapan si peste lumea virtuala? Imparatia LUI inglobeaza si blogosfera? Exista o conduita prestabilita a crestinului in lumea virtuala? Sau este un spatiu de necontrolat si virtualul poate masca sau cozmetiza defularile crestinilor frustrati sau impaunati? N-ar trebui ca ceea ce credem si praticam in viata de zi cu zi sa ne dicteze si tonul si cuvintele lansate in acest spatiu in care avem impresia ca sub un nickname putem lovi miseleste, in stilul lui Toma Alimos? Sau tocmai aici e problema: ca in practica cotidiana, tinem sus stindardul de ochii lumii…dar in blogosfera, ne putem permite sa ne porcaim, sa-i mai zicem unuia „de mama”, sa ne dam arama pe fata. Ar trebui sa existe un cod al comportamentului crestin in blogosfera? sau el exista deja, incrustat in inima…sau doar suflat, deci usor de sters? 😀

Blogosfera degradeaza sau rafineaza perceptia pe care o avem unii despre altii? Bloguri crestine de bun-simt, constructive abia au cateva intrari pe zi, iar altele care-si fac un scop din scandaluri si can-can-uri, au cresteri vertiginoase in topuri. Am putea spune ca tot noi suntem de vina, avand afinitati crescute pt scandal, pt barfa, pt mahala. Tuturor ne place sa ne scaldam in ape tulburi, sa radem amuzati in multime cand cineva cu renume este atacat si murdarit in public; ce placeri grotesti avem, nu-i asa? Ar trebui sa ne cenzuram intrarile, sa instituim blocade… dar e mai usor sa dam un click si sa ne amuzam.

Cui ii este frica de ISUS? intrebarea care are un raspuns simplu si prompt: tuturor!!! dar cui ii este frica, cu adevarat, de ISUS in spatiul virtual? chiar daca avem nickname-uri, EL ne stie tuturor atat IP-ul, cat si intentiile si motivatiile cuvintelor aruncate in valtoarea ideilor sau faptelor dezbatute. Nimic nu este fara repercursiuni, fara urmari, nici macar in blogosfera. Toti vom da socoteala atat pt ce am spus, cat si pt ce nu am spus.

E bine, spunea apostolul Pavel, sa existe partide ca sa iasa adevarul la suprafata . E bine, constructiv sa existe dezbateri, discutii, framantari, frecusuri, dar toate sub auspiciile conduitei si crezului crestin. Sub patronajul dragostei, sub egida temerii sfinte.

„Dacă păziţi poruncile Mele, veţi rămâne în dragostea Mea, după cum şi Eu am păzit poruncile Tatălui Meu, şi rămân în dragostea Lui. V-am spus aceste lucruri, pentru ca bucuria Mea să rămână în voi, şi bucuria voastră să fie deplină. Aceasta este porunca Mea: să vă iubiţi unii pe alţii, cum v-am iubit Eu.” – stiti cu totii pasajul din Evanghelia lui Ioan.

Nu cred ca trebuie sa trecem in revista divergentele si scandalurile care au umplut zilele noastre blogosferice. Nu este cazul sa ne amintim jignirile si invinuirile pe care le-am lansat de pe diferite pozitii in blogosfera. Le stim cu totii… am impresia ca nu mai stim Cine este ISUS-ul la care ne raportam. Si parca nu mai stim daca trebuie sa construim sau sa distrugem in viata aceasta pt a aduna comori in cer… 🙂

Cui ii este frica de ISUS?buon-pastore.jpg


Responses

 1. Cipri draga – ai foarte mare dreptate, multi se posteaza in spatele unui IP plin de o bucurie diabolica cu ochii bulbucati in speranta ca va lovi cu greutatea replicilor neconstructive pe cineva – care este motivul real?! – dezacord de opinii??!!

  Exista desigur opinii f diverse intre oameni toate determinate de elementele, particularitatile si alegerile personale care au contribuit la formarea personalitatii noastre.

  Povesteam mai demult cu tine prin ce peripetii am trecut si am vazut cum arata culisele crestinilor, blogosfera inca este calma comparativ cu realitatea in care te-ar sfasia unii de viu doar pentru a-si satisface propria natura pacatoase, desfigurata de cate mizerii a regurgitat, dar defapt sunt fete inalte bisericesti pe care ii salutam cu un gest usor de inclinare.

  Dezacordul de opinii se poate solutiona si altfel. Daca intram intr-o biblioteca mare putem vedea cartile marilor ganditori si nu numai, modul in care au incercat sa isi argumenteze punctul de vedere a aratat cine are dreptate si cine nu, cine merita citit si cine nu. Exista sa zic asa o selectie naturala determinata de capacitatea de argumentare a fiecaruia.

  Blagosfera este direct influentata de tot ceea ce vedem la TV si citim in presa. Certuri stil Zero TV, sporovaieli telenovelistice.

  Urmarisem emisiunea Cap si Pajura cu Emil Hurezeanu si CT Popescu. Deci se poate discuta si inteligent si constructiv si totodata sa se dea dovada de un spirit analitic ascutit.

  Cand scriem lucruri neconstructive faptul ca am uitam ca Dumnezeu ne vede, este extrem de evident.

  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
  Romi, ai trecut prin multe si greu e sa mai inclini capul. Ei vor da socoteala, cum iti spusei, dar noi nu tre’ sa uitam ca EL ne vede.

 2. Ciprian, observatiile tare mi se par corecte. Problema apare mai stringent in momentul in care fiecare in parte crede ca este indreptatit sa se ‘afiseze’ intr-un anumit fel.
  Cred ca internetul ,si blogurile in mod concret, pot fi o binecuvantare. Dar lipsa de teama sfanta, de evlavie, le poate face si altceva.
  Uneori asta ma descumpaneste…

  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
  frate Aurel, absenta temerii sfinte si a evlaviei schimba mult datele problemei oriunde, oricand.

 3. Ati pastra sensibilitatea la pacat e semnul adevaratei Temeri de Domnul Isus . Cuvantul ,,teama ” include si ,,respect fata de acea persoana ” . Daca respectam pe fratii nostri si spunem adevarul in dragoste defapt aceasta e atitudinea mea reala fata de Domnul Isus . Dar Ciprian. fiindca nu fugi dupa performante si nr de vizitatori poti sa zidesti prin cuvant pe cei ce te viziteaza si sa-ti arati respectul pt ei . Nu toti au gandul acesta al smereniei ,respectului si fricii de Domnul Isus . Sa ne uitam tinta la Domnul Isus nu la clasamentele saptamanale !

  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  frate WES, nu-s prea interesat de fluctuatiile topurilor, dar ma bucur ca evanghelicii sunt in primii 100; suntem noi putini, dar si cati suntem, suntem internauti! 😀 da, asa vreau, sa dau lucrurile pe fata si sa zidesc pe Temelia tare care e HRISTOS! a LUI sa fie slava-n veci!

 4. Cipri, cred ca problema fundamentala – ca sa atacam subiectul la radacina si sa nu curatam doar fructul care se va produce din nou si din nou – este lipsa de dragoste. Suntem impanziti de puternice capacitati intelectuale(fapt pe care il privesc cu admiratie si il consider necesar) dar care nu au forta de exprimare a dragostei crestine.

  Modelele de crestini plini de dragoste sunt molipsitoare, imi aduc aminte cand citeam volumele lui RW si ascultam predicile sale, era un puternic model de iubire totala, Iosif Ton etc, astfel simteam o noua capacitate care se forma in mine. Cred ca trebuie revenit la bazele crestinismului – filosofia, psihologia sunt fascinante (sunt adeptul lor) dar nu pot sa iti formeze capacitatea de iubire crestina, decat sa te determine sa intelegi rational fenomenul.

  Totul incepe la despartiti de Mine nu puteti face nimic aici este scoala de formare a crestinilor cu teama de Dumnezeu, aici este terenul unde roadele Duhului se manifesta.

  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  sunt de-acord cu tine, Romuluss! vorbe vrem, nu fapte, nu-i asa? 🙂

 5. […] are o intentie provocatoare ca si cea de pe blogul lui Ciprian, care a ales sa aduca in discutie un subiect controversat. Ciprian prezinta in articolul sau dificultatiile si problemele des intalnite pe blogurile […]

 6. Draga Ciprian,

  ai mare dreptate in ceea ce ai scris. Cred ca trebuie sa fugim de aceste lucruri si sa ne asiguram ca scopul pentru care avem aceste bloguri este de al glorifica pe Cristos si nu pe om.

  Crestinismul nu are nevoie de vedete, ci de slujitori!

  Mersi, Cosmin

  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

  frumos spus, Cosmine: slujitori, nu vedete! imi sta pe limba vorba asta cand discut cu multi, dar sunt protocolar. 😦 Crestinismul adevarat nu e protocolar, nu-i asa?


Categorii

%d blogeri au apreciat asta: