Publicat de: ciprians | 11 03 08

Update la pacatele capitale

Biserica Romano-Catolica, prin omul din varful piramidei ierarhice – un reputat teolog, de-altfel, a adus la zi lista pacatelor capitale, focalizand problematica pe subiectele controversate pe care stiinta le-a inserat in dimensiunea decizionala a eticii: poluarea, modificarea genetica, clonarea. Foarte interesant cum abordeaza BR-C si latura sociala, comunitara – intr-un stil care ne aminteste de „apucaturile” bisericii primare, pe care – sa fim sinceri – le inghitim cam greu; astfel, devin pacate capitale si bogatia excesiva, faptul de a contribui la adancirea diviziunii intre saraci si bogati si a crea saracie.

Nu discut aici daca BC-R a luat-o inaintea BOR, ci imi indrept musca spre caciula noastra, a evanghelicilor in general, a baptistilor – in special. Ce ziceti, fratilor? ganditi-va la cate ati auzit, la cate ati vazut! Spunea un agent imobiliar ca ce lux a vazut in casele fratilor lui de credinta n-a vazut decat in reviste – si e om umblat 😀 ; stiu de unii care-s milionari in Euro, fara exagerare. Stiu de altii – care-s probabil tot unii 😀 – care-au facut bani si cu mici-mici compromisuri.

Ce inseamna, fratilor, bogatie excesiva? sau bogatie obscena, cum spunea cineva… iata ce comenta un tip, Darius, pe forum la Hotnews.ro : „Daca Becali arunca cu bani la televizor inseamna ca este vinovat de pacatul „bogatiei obscene” si va arde in iad? Daca fiul unui senator de stanga se plimba cu un Q7 este obscen? E mai obscen Becali decat Vantu, care si-a insusit banii celor ce au depus la FNI, dar nu ne arata la televizor cati bani are? E obscen sa vezi in Bucuresti doua Lamborghini la un singur stop? Sau manelisti cu lanturi de patru kg de aur la gat, sau botezul de sute de mii de euro al copilului lui Iri si Moni?”.

Buuun, hai sa facem transfer in lumea noastra, a evanghelicilor! Hai, desfaceti baierile desagilor si eliberati-va opiniile si nemultumirile! Avem si noi personajele noastre, nu? ce ziceti de pastorii care fac evaziuni fiscale? de membrii de comitet care au afaceri la negru? de „cadouri” -eufemismul spagii? de trecerea frauduloasa a unor bunuri peste granita , sub acoperamantul necesitatii lor in adunare, pt a nu se mai plati vama? sa va mai zic? stiti si voi destule, nu? Dar de ce nu se discuta franc…oare pt ca cei care ar trebui sa discute sunt tot ei, ceilalti – parc-am fi in serialul LOST ! 😀 😀 😀

Aaaa, inca o chestie: mai fratilor, cu ce masura masuram de am ajuns sa facem eroi ai credintei din cei pe care pamantul romanesc nu i-a mai incaput si au trecut clandestin, fraudulos granita, in containere sau etc – acu’, in democratie si libertate religioasa, nu inainte de ’89 . Am auzit un astfel de caz la RVE si am inchis radioul. 😦

Sau Loteria Vizelor: e Loteria Vizelor un pacat, capital sau nu? mai fratilor, cunosc pocaiti care aveau chiar 2 case in Romania si tot au plecat… asta da credinta si incredintare! 😀 Sau plecatul cu tabere de munca in State si ramasul peste viza, la negru.

Cu astea ce e? Noi de ce nu abordam problemele acestea care pot deveni pericole pt pierderea mantuirii! Hei, pierderea mantuirii??? – tocmai am scos pe tapet un motiv ca sa ne „pierdem” in dezbateri sterile si sa abandonam problema initiala! E asa de tipic la noi chestia asta! Ne invartim in cercuri vicioase, teoretizam si dezbatem firu-n patru, spalam vasul pe dinafara, dar viata de zi cu zi… saracii sunt tot saraci, bogatii sunt tot bogati, exista cercuri bine inchegate cu interese comune, in care nu poti patrunde: ne leaga doar o Casa de rugaciune ( care cam seamana c-o pestera de talhari) si-un simulacru de credinta – o spun faptele noastre, nu eu!

Noi nu avem un Papa care sa poata centraliza problemele si sa decida ceva. In momente din acestea, parca mi-e dor de-un Papa! 🙂

B.C-R a schimbat ceva; noi ce schimbam???

In concluzie: jos palaria, B.C-R! noi, ceilalti – mai avem de invatat… SPOR!

Reclame

Responses

 1. Cipri de o vreme incoace pari f revoltat impotriva atitudinii majoritatii. De ce?

  Exista un somn letargic al majoritatii – totul e o rutina serviciu-mai un verset din biblie in timp ce mancam popcorn si butonam telecomanda pe nemuritoarele si inteligentele telenovele 🙂 . Mai facem o minciuna sau cate sunt nevoie, mai visam la teancuri mari de bani, mai cate o afacere murdara(dar totul in stil cameleonist sa nu afle cei din bise 😉 ) – si tu vii sa ne deranjezi cu probleme pe care oricum le stim 😀 .

  Exista o situatie de criza de identitate clar, dar oare ce putem face?.

  Tocmai citeam un volum de psiho sociala , eram la cap – influenta sociala. Intimitatea in relatii cu indivizi a caror principii si valori nu sunt in acord cu Dumnezeu pot exercita o influenta negativa si ne pot modifica sistemul de valori prin pervertire la secularism. Un ex simplu – un tip puternic a fost rugat sa se urce pe o masa si sa incerce sa traga sus pe unul mai slab. Cel de jos a incercat in toate modurile sa il miste pe cel de sus si finalul a fost ca cel puternic a cazut jos de pe masa. Nu la fel se intampla si cu noi daca avem prieteni intimi pe cei fara habar de Dumnezeu?!

  Ma gandeam la Isus, era printre oameni dar ca si cerc restrans de prieteni ii avea doar pe apostoli. Oare era si un model de urmat pentru noi- creerea unui cerc intim de prieteni dar cu principii curate de viata??!!

  Am urmarit viata mai multora care au negat cele de mai sus si si-au creat cercuri de prieteni intimi formati din oameni fara principii si virtuti crestine, dupa cativa ani acestia erau pe axa negativa cu o viteza mare spre -oo . Oare e vb doar de cazuri izolate?!

  ufff si iar am scris mult 🙂

 2. ce zici, draga Romi? nimeni, sub acoperamantul anonimatului, nu abordeaza problema pacatului indus de iubirea perfida de bani!!!

  vai si amar de noi! ce sa schimbam cand ne este frica sa discutam!

  ce zici de-un lucrator care si-a bagat familia intr-un container si a administrat Diazepam ebelusului pt a nu scanci la vama??? si apoi a spus ca e Voia Domnului ca a ajuns in Anglia???

  rusine lui si rusine oricui care da aprobator din cap cand sustine asta! RUSINE ca sunt dati la RVE si facuti eroi!


Categorii

%d blogeri au apreciat asta: