Publicat de: ciprians | 30 04 08

HRISTOS a inviat!…so what? (2)

HRISTOS a inviat! O realitate transformata in salut la care putem raspunde – asa cum expuneam in postarea trecuta – fie din rutina, din atractia maselor, fie pt ca acest adevar trezeste, zgaltaie launtricul nostru, inlocuind lentoarea cotidiana cu bucuria si pacea care intrece orice pricepere: Adevarat a inviat!

Patratosu are o postare – Isus „loser-ul” – in care dezbate importanta Invierii pt certificarea veridicitatii discursului lui ISUS si relevanta acestei realitati pt intelegerea activitatii LUI pe durata celor trei ani pre-crucificare. Intrebuintand ca unitate de masura a importantei discursului lui ISUS, abordarea lucrarii Sale de catre contemporani, conchide ca – fara Inviere – ISUS n-ar fi fost decat o alta dezamagire a istoriei ideilor, un „loser” – folosind sintagma Patratosului. Mesajul lui ISUS – facand abstractie de Inviere – avea ceva deosebit fata de cele care i-au precedat sau i-au urmat: inchinarea in duh si adevar, dragostea pt vrajmasi, etc. Mesaje mult mai putin clare si coerente au starnit valuri in urma lor, au creat scoli sau chiar religii. Un astfel de caz a prezentat Patratosu nu de mult.

Problema discursului lui ISUS rezida in asumarea dumnezeirii proprii; privarea acestui mesaj de realitatea Invierii, l-ar fi transformat , intradevar, pe ISUS intr-un clovn (asemeni acelui autopretins mesia care, suspus torturii si iminentei executiei , a trecut la mahomedanism), sau intr-un nebun dezaxat (asemeni celor care, fara medicatia corespunzatoare, se pretind Napoleon), intr-un „loser” -in acceptiunea Patratosului, intr-o dezamagire – in formularea mea.

HRISTOS a inviat!..so what?

Acest so what? exprima lipsa de ecou, de freamat al launtricului propriu la aceasta realitate care a strafulgerat Istoria si Spatiul doar o data pentru totdeauna, irepetabil si inimitabil. Un adevar a carui forta de penetrare este direct proportionala cu deschiderea si capacitatea noastra de absortie; nu este un mesaj siluitor, torpilant, ci unul care trece usurel, ca un susur bland pe langa inimile noastre!

Oare nu-L transformam noi pe ISUS intr-un „loser” prin lipsa noastra de combativitate pe piata ideilor religioase? ori in iarmarocul sufletelor? Oare n-am facut din ISUS un produs de piata, vandabil si impopotonat de dragul tolerantei, al nediscriminarii? Oare n-am diluat si alterat discursul si Invierea lui ISUS prin acceptarea compromisurilor: divortul, avortul, homosexualitatea, ordinarea femeilor, etc ?

Oare intristarea sau stingerea DUHULUI SFANT nu-l transforma pe ISUS intr-un „loser”?

…ahaaa, deci noi avem responsabilitatea de a certifica realitatea si forta tumultuoasa a INVIERII! asa sa ne ajute DUMNEZEU!

Anunțuri

Responses

 1. Da, ai dreptate.

  Daca ISUS A INVIAT, atunci si eu SUNT VIU.

  Daca sunt fiu al Luminii trebuie sa luminez.

 2. „Oare n-am diluat si alterat discursul si Invierea lui ISUS prin acceptarea compromisurilor: divortul, avortul, homosexualitatea, ordinarea femeilor, etc ?” Corect. Ne-am diluat si cand am acceptat heliocentrismul. Era mai bine cand Pamantul era plat si ne feream sa ajungem la extremitatile lui…

 3. @agnosticus: asta e umor englezesc? 😀 😀 😀
  Ti-am vazut blogul. Ai tu ceva hotarare in tine, doar ca directionata gresit.

  In ceea ce priveste afirmatia comparativa a ta, lucreaza in doua dimensiuni: stiinta/astronomia si etica/morala. Nu cred ca se poate extrapola si concluziona decisiv -asa cum lasi tu sa se-nteleaga, folosind similaritati. 😉


Categorii

%d blogeri au apreciat asta: