Publicat de: ciprians | 21 05 08

Patratosu – El Fenomeno

Intr-o perioada in care ne zbatem sa fim relevanti, eufemismul formulei sa fim bagati in seama – in cele din urma, in vremi in care fiecare tragem jarul sub oala lui si totusi dorim sa fim perceputi ca un grup social 😀 , ca un tot unitar, intr-o zona in care e usor sa intri, dar greu sa te mentii – lumea virtuala – in aceste conditii am avut si noi, evanghelicii, printre noi, (si poate-l mai avem, cine stie?) un fenomen. Un fel de ales al blogosferei evanghelice, un fel de Neo rupt dintr-o matrice pe care noi ceilalti n-am putut-o depasi, doar atinge uneori si sugruma cu ambitii. A postat printre noi plin de …. seva si intelesuri sau/si nentelesuri. A comentat serios sau ludic, dupa caz sau necaz. 😉 A deschis usi cu incuietori ruginite si a lasat sobolanul lui Freud sa ajunga la cascavalul pe care noi il stiam bine pazit de prejudecati si tabuuri. A folosit pt atingeri diafane si mangaietoare, instrumente pe care ni le puteam imagina folosite doar pt cazne si nevointe. A frapat prin deschiderea si impingerea la extreme a unor noduri din gatlejurile noastre secatuite de viata abundenta, doar-doar ne vom scutura de jugul legalismului. Si-a facut vrajmasi de dragul vorbei care da viata, iar noi ne-am invrajbit de dragul ambitiilor dulci-amare.

A adus mai aproape de noi o lume pe care o infruntam de la distanta si din confortul tastaturii, o lume pe care, poate, o dispretuiam din prea-plinul unei sfintenii auto-gonflabile si pompoase, demna de-un filistin. A reusit sa ingenuncheze – probabil fara sa-si propuna asta – in fata sa politicienii si granzii zilei; oare a mai reusit cineva?

A fost in stare sa poarte stindardul lumii evanghelice autohtone? Unii zic ca da, iar altii spun ca unii exagereaza! 😉 Ce e cert si indubitabil este ca a dominat topurile parca in mod natural, nu-i asa, dle Cristalin ? Parca pt asta au fost facute, sa-l aiba pe Patratosu in poll position, „Oricand a vrut muschii lui” – vorba romanului! 🙂 Si asta o poate realiza fara vreun efort, doar un fenomen .

Nu fiti tristi, ce e blog ca blogul trece ! Sau personajele trec, blogurile raman ?

Fiti dar mandri si ca l-ati putut vizita si ca ati interactionat cu Patratosu, El Fenomeno ! Am fost cu totii partasi la tot ceea ce-a realizat, fie bine , fie rau. Daca a avut cineva ceva de spus si/sau comentat, atunci era momentul, iar daca nu, sa taca pe vecie! 😀 Si zicala care se rosteste pe final, „cele rele sa se spele…”, ar fi bine de incrustat in mintile celor care-si fauresc cu dragalasenie intarituri la cerbice.

Farewell, PATRATOSU’ !!! Respecte, El Fenomeno!

* Cei care doriti sa aflati amanunte despre toate aspectele acestui El Fenomeno al blogosferei romanesti, o puteti face accesand fara taxa 😀 blogul personal al dlui Alin Cristea.


Responses

 1. Eu m-am simtit bine stiind ca in fruntea blogosferei wordpress e un crestin evanghelic (fie el si baptist 🙂 ). A plecat patratos, se va intoarce cubic!. Voi posta si eu pe minunatul meu blog 🙂 🙂 🙂 , un cuvant (poate chiar mai multe) despre „El Fenomeno”. M-am gandit sa las sa treaca 3 zile ca asa e crestineste ;).

 2. Am avut onoarea sa-mi fie Profesor ! tot ,,El Fenomeno ” ! ( Si mi-o dat note mari 🙂 )

 3. […] “priveghi” cineva a vorbit despre el ca fiind “El Fenomeno“, pe altii, acest eveniment i-a facut sa se gandeasca la ce e bloguiala pe pamant… […]

 4. Intr-adevar a pus pe jar blogosfera evanghelica. Sigur ori de cate ori se va ridica un personaj de acest tip iti va gasi multi adepti.

  Faptul ca asa de multi adepti se strang in jurul unor subiecte de acest tip denota ca exista o nevoie mare neimplinita in fiecare din noi, si anume nevoia de comunicare pe teme crestine.

  Interesant este faptul ca, spre deosebire de alte categorii de subiecte pe care le discutam, Hristos este un subiect care emana un magnetism puternic.

  Nevoia de dialog pe teme crestine, intre crestini nu este inventia Patratosului, ci el a inteles ca acest fapt este o chemare adanca in sufletele oamenilor, a celor care cred in Hristos.

  Sunt convins ca Neo a fost doar un pionier in acest domeniu, dar vor apare altii sau alt personaj in spatele caruia sta MS 😛 .

  Vizavi de oponentii acestui fel de blogging, cred ca nu tin pasul cu inainterea stiintei razumandu-se la a fi opozanti totodata ai noii tehnologii, sa fie oare incapacitatea lor de adaptare problema? Pe de alta parte inaintarea tehnologica nu este o fuctie de opinia lor, dimpotriva. Sau de vina sa fie incapacitatea lor de a gandi in termenii biblici? Este un subiect amplu, dar punctele de reper se pot situa in jurul celor de mai sus.

  Cert este ca Patratosul a fost totodata si un experiment, prin care s-a demonstrat apetitul crestinilor dupa subiecte, crestine. Pe de alta parte s-a evidentiat ca doar reprezentantii de elita pot emite subiecte apreciate si care sa atraga masa de cititori. Sa fie aceasta oare o greata manifestata indirect fata de predicile de proasta calitate pe care le acceptam prin :”saracu a predicat si el, pacat ca nu prea intelege Scriptura, sau predicatorul este crucea grea pe care trebuie sa o ducem in fiecare saptama” 😛

  Desigur, Patratosu a fost si un exemplu din care trebuie sa deducem ca lipsa de cenzura a ideilor exprimate, duce la o anarhie si deturnare a obiectivului propus.

  Pe de alta parte s-a vazut clar modul de gandire al nostru al majoritatii. Multi au postat convinsi fiind ca se pot ascunde sub scutul unui nickname, si al unul IP abstract. Realitatea este ca ne autoinselam pentru ca pe de o parte Dumnezeu stie cine suntem, iar pe de alta parte tehnologia nu este chiar un scut atat de impenetrabil 🙂

  Oricum indiferent de opozia celor care nu inteleg din viata prea mult, fenomenul nu poate fi stapanit, iar Dumnezeu isi va mobiliza oamenii Lui, in a acoperi nevoile existente.

 5. erata :personaj in spatele caruia sta MC

 6. Somehow i missed the point. Probably lost in translation 🙂 Anyway … nice blog to visit.

  cheers, Cherub.

 7. Cherub, you were lost…but it was nice to have you here! just say it:”I’ll be back!!!” 😀
  greetings


Categorii

%d blogeri au apreciat: