Publicat de: ciprians | 15 10 08

Compromisul !?

Cu regrete, trebuie sa recunosc ca nu mai am vreme si rabdare pt blog. Din diverse motive. Asa ca, dupa cum ati observat, postarile sunt tot mai rare si mai scurte, iar interventiile prin comentarii pe alte bloguri, asisderea. Dar sa stiti ca le vizitez pe cele din blogroll aproape in fiecare zi. De-asemenea, imi pare rau ca n-am avut timp sa disec un pic subiectul acesta….

Dupa definitia din Dex online, compromisul, ca despre el vom discuta, apare ca un acord intre parti prin concesii reciproce. In viata de credinta, gasim – la fiecare colt si pas – cate un compromis in viata fiecaruia dintre noi. Sa intelegem ca DUMNEZEU face concesii? Sau ca cea mai mare concesie facuta umanitatii de EL este ISUS HRISTOS? Aici raspunsul e simplu si subinteles. Dar este si singura concesie? Daca nu, care ar putea fi enumerate? Daca este singura concesie, cum de ne permitem sa traim ca in codru, sau doar „duminical”? Cum se poate sa  „lasam pocainta cinci minute”? Si ce concesii II facem noi lui DUMNEZEU? Putem noi sa-I facem noi concesii lui DUMNEZEU? mi-este greu sa cred asta! 🙂  Iar credinta e vectorul concesiei facute umanitatii de DUMNEZEU, nu?

Dar, daca noi nu avem ce concesii sa-I facem LUI, cum pot exista compromisuri in viata de credinta? sau definim compromisul ca „inotul” nostru in ape tulburi, in zone gri-definite ale LEGII ? dar, conform logicii si credintei ca tot ce nu este alb, nu poate fi considerat alb-imaculat, putem intelege compromisul ca o „scapare”  inocenta, sau ca pacat?

Compromisul implica constienta desfasurarii lui in act ?  sau se poate efectua involuntar, mecanic, reflex? Daca suntem constienti ca facem un compromis in viata de credinta, de ce avem nesimtirea sa ne itim fruntile spre Cer?

Cate compromisuri se ingramadesc in perimetrul decizional zilnic? Si de ce?

sa pacatuim mereu ca sa se-nmulteasca HARUL?…


Responses

 1. Care este legatura dintre comprimisul crestinului si marirea intervalului la care postezi(„postarile sunt tot mai rare”), deasemenea diminuarea calitatii posturilor(„si mai scurte”- imi sugereaza diminuarea calitatii) . Am inteles corect?

  Care este diferenta dintre blogingul crestin competent si viata cotidiana? Daca postez pe blog inseamna ca sunt superficial? sau ca nu rezerv timp suficient altor activitati mai mult sau mai putin spirituale din viata cotidiana sunt mai aproape de Dumnezeu?

  Personal cred ca blogingul nu afecteaza negativ viata spirituala si un blog crestin competent nu este o picatura de otrava intr-un ocean pur. Sunt relativ putine bloguri crestine serioase raportat la numarul imens de siteuri(si blogul este un site in speta) necrestine, imorale, politice si alte categorii cu caracter neconstructiv. Daca mai scad si astea de pe net, creste oare viata spirituala in biserica?? Oare asta este locul pe unde se consuma inutil resursele spirituale? sau vizionarea fara sfarsit a emisiunilor tv care oricum nu sunt constructive deloc, sau chatingul de la margine blocului cu X si Y pe teme inutile si lipsite de sens unde doar facem un exercitiu „util” in care demonstram ca dialogurile noastre incalca orice standarg biblic, sau chatingurile inutile de la poarta bisericii unde discutam cu X, Y si Z despre scumpiri, politica, vaicareli si alte chestiuni lipsite de sens si ratiune biblica?

  Sunt doar niste intrebari, care poate reusesc sa scormoneasca dincolo de ceea ce constinta sociala cosidera ca fiind valori.Oare tot ce constiinta sociala considera ca fiind valori sunt chiar sunt valori??

  Eu cred ca viata spirituala si calitatea ei scade in alte sectoare, cum ar fi calitatea relatiilor din familie, mersul la biserica doar pentru a bifa condica, element pe care il folosim ca un substitut pentru „spalarea constiintei” noastre murdare, gest care este foarte similar cu a plati o slujba pentru iertarea pacatelor pana la azi, data ….si ora curenta.

 2. In prima faza era sa te confund, Romi, cu altcineva, stii tu cu cine, nu?

  Legatura e pt ca vreau eu sa fie: adica ma explicam de ce nu postez, de ce nu raspund la comentarii, etc. Clitatea postarilor, asta da, e o alta problema, dar are si asta legatura cu timpul acordat, etc…

  Nu, nu inseamna ca esti superficial daca postezi, cred ca-mi stii parerea in privinta asta; dar eu recunosc – imi fac mea culpa – ca citesc multe postari anapoda, in loc sa-mi fac lecturile „obligatorii”. Asta ma poate transforma pe mine intr-un „bloger de salon”, adica un intelectual superficial – daca marim scala, daca intindem coarda.

  Blogul nu tine loc de cultura. Chiar daca studiile neurologilor din State sustin ca sunt activate mai multe arii corticale in timpul search-ului pe Google decat citind un roman, eu sunt adeptul lecturarii, a fotoliului, a creionului si fiselor de lectura.

  Oricate maxime lansate in blogosfera aduna cu stoicism si incrancenare Alin Cristea, va mai curge multa-multa apa pe Somes – si nu numai – pana vor fi scoase la lumina cantitati similare celor eliberate intre file, de nestemate ale intelepciunii umanitatii.

  Binenteles ca lecturarea nu te face neaparat un intelectual rasat. Dar, oricum, iti traseaza o cale mai coerenta, mai tangibila de a deveni unul.
  La fel, blogosfera nu te califica in nici un fel. Calitatea scrisului – da! ea da un verdict.

  Scriem din prea-plin, sau scriem de nevoie? aici e cheia rezolvarii dilemelor tale!
  eu am ajuns in faza in care scriu de nevoie. Dupa 2 joburi -in care lucrez cu oameni, nu cu idei abstracte, cu putin timp liber, cu familie si lecturi „obligatorii”, e greu sa mai tin pasul, sa mai fiu „interesant” – stim ca asta se cauta si pe piata blogosferei. E greu sa fiu cool fara a fi rece si/sau dur.

  Sunt de-acord cu ultimul tau pasaj. Intrebarile raman, e clar!

 3. Stiu 😀

 4. M-am saturat de compromisurile si coruptia exsistenta intre crestini. Intrebarea ta scoate la suprafata faptul ca o mare pare din crestini nu mai sunt deosebiti. Deosebirea de lume este o poveste a trecutului. Daca in lumea necrestina banul vorbeste, acelas principiu a fost imprumutat si de enoriasii bisericiilor locale (si nu numai).

  Cred ca cineva ar trebui sa discute si despre afacerile crestine care cred ca pericliteaza lucrarea crestina…

  Sunt mahnit si extrem de dezamagit sa vad ceea ce se intampla in randul asa numitilor frati.

  Cu stima si respect,
  Cosmin Pascu

 5. @ Cosmin Pascu
  viatza adevarata inseamna ati redefini valorile si pozitia intr-o lume in continua schimbare .
  Nu doar de acum este in schimbare lumea , imperiul . Se transforma de peste 2000 si de mult mai multi ani .

  Cred ca trebuie redefinit si ce intelegem prin CRESTIN , si trebuie regandite , schimbate ( unde e cazul ) si reformulate cat mai clar doctrinele Bisericii si principiile si regulile Bisericii , nu principiile si inima Domnului .

 6. –> Leu

  Sunt constient de acest lucru, insa cred ca redefinirea acestor valori nu va ma avea un impact asupra bisericii locale. Din pacate dictatura si manipularea intereselor proprii conduc astazi o mare parte din bisericiile locale.

  Singurul mod de a corceta acest sistem, deja compromis, este de ai inlocui pe cei care fac compromisuri. Dar observati ca acest lucru este o imposibilitate in Romania. Suntem deja compromisi 😦

  Cu stima si respect,
  Cosmin Pascu

 7. @Cosmin Pascu: si eu m-am saturat de ‘nivelarea” dintre ei si noi…si o si spun, de aceea sunt catalogat ca incomod. Asta la vista! 😀

  ai dreptate, Leule, dar cum???

 8. Nu prea stiu , cu practica stau rau , de inchipuit imi inchipui . Ma gandesc ca o trezire ar fi prea putin . Au tot fost treziri , si mari si mici . Dar in acest caz cred ca o trezire oricat de mare nu mai este suficienta , nu ajuta .
  Poate da domnul si se apropie o Reforma si atunci ne-am scos , am scapat de incertitudini .
  Ma refer la o reforma , pornita in aceasta parte a lunii – pornita din interior , in Lumea majoritar ortodoxa . Stiu ca si ortodocsii cu numele asteapta un fel de reforma , o inbavire , un fel de mesia .
  Este o foame si la ei .
  Pentru ca 99% sunt convins ca va trebui sa aiba loc si in Ortodoxie cum a avut loc in Catolicism pe vremea lui Luther . Si chiar va fi mai mare . Pentru ca decand lumea lucrurile au crescut proportional ; creste rau , creste si binele , creste si amploarea fenomenelor si evenimentelor .

  A nu se intelege ca incurajez ecumenismul , sau ecumenismul institutional , al mai marilor sau cum i-o zice .
  Personal nu cred , cum vor unii , ca rapirea si apocalipsa va veni pana nu va avea loc o Reforma mare si in Ortodoxie .

  Personal mi-a vorbit si acest verset : Genesa cap. 15 cu 16 ( dar si versete mai dinainte si cele de dupa ) , luat ca mod de lucru al lui Dumnezeu nu mot a mot . Mai inteleg ca Mireasa adevarata a Domnului alterneaza intre momente de mai mare libertate spirituala si momente de apasare , chiar robie spirituala . Asa intleg ca lucreaza Dumnezeu .
  16 ” in al 4 lea neam ea se va intoarce aici ; caci nelegiuirea Amoritilor nu si-a atins inca varful ”

  Cred ca asemenea se poate zice : in viitor eliberarea , descatusarea spirituala se va intoarce si peste Romania , nelegiuirea Institutiilor Bisericesti ( fie ele Ortodoxe , Baptiste , Penti sau etc ) nu si-a atins inca varful .

  Asa ca sa fim optimisti , sa avem speranta si credinta si sa ne intarim ca inca este loc de mai rau . Cand Domnul va hotara , va veni ea si eliberarea si reforma . Pana atunci cei care inteleg , cei care au incredintare , vor pregati terenul , nu vor sta .
  La modul prectic , personal sunt intr-o perioada de retragere , de introspectie si analiza , de incarcare , caci mi s-a urat de toti si de Ortodoxi si de Penticostali , Baptisti si de carismatici , independeti sau alte grupulete formate din maxim 10 -20 oameni care se mai rup de adunari .
  Nu stiu ce sa mai cred , am nevoie de liniste si analiza .

  Se mai ridica si alte intrebari .
  Ce inseaman cu adevarat schisma ? Si cine sunt adevarati schismatici ? ( eu de ex ii numes pe Ortodoxi si Catolici schismatici )
  Ce inseaman dezbinare si cine sunt cei care cu adevarat dezbina ?
  Oare nu cei care te dezbina , te dezlipesc de Domnul si te alipesc unei Biserici , institutii controlate de stat , te lipesc de niste rituri si de un cult controlat de Cezar – sunt adevaratii dezbinatori ?

 9. Domnule Leu (asta e numele sau o personificare?), daca perioada de retragere e suficient de mare vei redescoperi ca esti Leu si atat. Nici orto nici penti nici bapti. Nici macar crestin. Leu are sau spera ca are o familie (un Tata?) care l-a lasat putin din mana ca sa exploreze pentru o vreme lumea in care traieste si sa-i caute limitele. Intamplator cei care l-au preluat la intrarea lui in lume au decis ca el sa se numeasca crestin. Si i-au mai zis si penti sau orto sau bapti ca sa fie mai usor de gasit daca se pierde.
  La modul serios, cred ca inteleg starea ta prea bine . Putintica rabdare stimabile: Dumnezeu cunoaste pe ai Lui. Pana sa-ti dea din nou ceva de lucru bucura-te de oamenii din jurul tau si te vei regasi


Categorii

%d blogeri au apreciat: