Publicat de: ciprians | 12 01 09

A fi barbat e o alegere

Asa cum unii stiti de aici de intalnirea pe care A.B.C.R. (adica Asociatia Barbatilor Crestini din Romania), Sambata seara a avut loc o intrunire constructiva bazata pe o partasie placuta a circa 200 de barbati crestini evanghelici.  Inchinarea si tot ce s-a petrecut acolo a stat sub semnul Slavei lui DUMNEZEU, dar si a unui principiu promovat de A.B.C.R.  ” a fi de parte barbateasca tine de nastere,  a fi barbat tine de alegere!”.

S-a insistat in prima parte si pe sensurile cuvantului barbat: curajos, puternic, intelept, activ. Dar mai ales s-a accentuat responsabilitatea care decurge din statutul de barbat, respectiv mandatul preotesc pe care l-am primit fiecare de la DUMNEZEU.

Beni Faragau a vorbit despre tentatia barbatului de a-si baga mainile pana la coate  in tarana, manat fiind de dorinta acerba de a aduce painea-n casa, pornind intr-un periplu prin Scripturi incepand din Geneza. Motivul  falimentelor  barbatilor de-a lugul istoriei devin astfel mult  mai evidente prin expunerea lui Beni Faragau: indragostirea de lapte si miere (a binecuvantarii din Tara Promisa), dar trecerea pe plan secund a Celui care este izvorul oricarei binecuvantari (a binecuvantarii trairii in Prezenta Sa).

Intrebarea pe care a pus-o Beni Faragau pt cei din sala a fost: in 2008 pt ce am alergat? pt lapte si miere sau pt a cultiva binecuvantarea relatiei si prezentei lui DUMNEZEU?  La o scurta inspectie, am realizat si eu, dar si cei cu care am discutat la final, ca e foarte adevarat: am alergat un an intreg pt a agonisi tot ceea ce Eclesiastul numea desertaciune si goana dupa vant !

S-a facut mai apoi o paralela intre doi barbati ai Scripturilor, amandoi oarecum privilegiati: Lot si Daniel, care au cultivat de-a lungul vietii valori diferite; Lot – lapte si miere, adica campiile manoase ale Sodomei si Gomorei, iar Daniel – prezenta lui DUMNEZEU, in ciuda incercarilor prin care a trecut. Sfarsitul vietilor lor a validat greutatea alegerilor lor.  Iar concluzia finala a fost:  daca Lot locuia in Sodoma si Sodoma locuia in el, Daniel traia in Babilon, dar Babilonul nu locuia in Daniel.

Adica adevarata barbatie tine de alegere, dar nu orice alegere, ci alegerea lui DUMNEZEU, a binecuvantarii Prezentei LUI.

A LUI sa fie slava-n vecii vecilor!

* vedeti si aici o carte interesanta despre ce inseamna a fi barbat.


Răspunsuri

 1. Felicitări pentru postare, mulţumesc pentru ocazia de a citi aceste gînduri.

 2. Da ce bine ai scris despre intalnire. Urmeaza si pe Cj Ev.

 3. […] ciprians.wordpress.com […]

 4. Ciprian, se pare că ai relatat corect, pentru că observatorii s-au pronunţat deja, ceea ce pare să constituie chiar o surpriză plăcută pentru ei. 🙂 N-am ştiut că există A.B.C.R şi, trebuie să recunosc, nu pare cea mai stupidă formă de asociere, mai ales în timpurile grele prin care trecem 🙂
  Acum, ca să te necăjesc puţin şi să-ţi ofilesc coroniţa de secretar de merit 🙂 , am să te întreb doar atîtea, pentru început: 🙂
  – cîţi din cei prezenţi acolo au bloguri, citesc „internetul” sau fac comentarii pe blog?
  – activitatea pe net a creştinului este considerată ca o lucrare creştină, sau doar o arătură simplă, de-a boului? 🙂
  – sunt necesare adunări de bărbaţi, eventual cît mai mulţi într-o sală, ca să ajungă opuşii femeii la concluzia că au „gonit pentru vînt”? „Cercetarea”, în sensul dat de bunicii noştrii, cea individuală, pe genunchi, în cămăruţa ta, a fost înlocuită de analiza de grup, pe criterii sexuale? 🙂 , într-o epocă în care multe femei aduc mai mulţi bani în casă şi conduc alergarea pentru vînt cu mai mare destoinicie decît neajutoratele lor jumătăţi? Simt bărbaţii că au pierdut terenul?
  – ce plan de măsuri s-a cristalizat, care pleacă în misiune la barbarezi şi care stă acasă şi pune banul la bătaie?
  – cîţi din cei despre care se tot vorbea că au maşini de lux au hotărît să le vîndă şi să-şi cumpere unele mai ieftine, iar cu ce rămîne să dea la săraci?, sau discuţia nu a coborît în concret şi în parcări sau în vilane, ci se aplică vorba românească, după care „mortul de la groapă nu se mai dezgroapă”? 🙂
  – a observat cineva tendinţe de manipulare, de ecumanizare, de tîmpenizare prin sistemul informaţional creştin românesc, sau internetul este o bătălie pierdută pentru mulţi? Despre ofensiva catolicismului n-aţi vorbit, sau ei sunt fraţii noţtrii de la Roma?
  – dacă aţi discutat numai teoretic, strict biblic, e un cîştig sufletesc pe care, probabil, predicile săptămînale nu-l mai pot administra în sistemul tradiţional al babelor surde, care şi aşa se roagă mult şi în afară de subiect 🙂
  Aştept o dare de seamă şi din partea A.Femeilor C.R., care sigur trebuie să existe, a Tinerilor, etc…
  Cu drag de tine, sătul de plenare şi iubind plain aire-ul 🙂

 5. @Aline, Vasile – va multumesc! a fost , intradevar, constructiv.

  @Razvane, cand iti vazui comentariul, ma si gandii ca te-ai molipsit de la un comentator de pe blgul tau (si nu numai) care scrie (peste tot) sub diverse pseudonime. …si totusi, nu bag mana-n foc! 😀
  am sa incerc sa-ti raspuns pana in weekend, dac-oi avea vreme, iar daca nu, doara n-or fi primele intrebari la care n-ai gasit raspuns ?!
  cu drag

 6. ” a fi de parte barbateasca tine de nastere, a fi barbat tine de alegere!”

  Asta nu o voi uita. Sper… Formulare scurtă cu implicaţii adânci. 🙂

 7. […] Citiţi şi perspectiva lui Ciprian S. asupra acestei seri: A fi bărbat e o alegere. […]

 8. Am dori sa luam legatura cu dvs daca se poate. Adresa noastra de email este: phoenixmission@ymail.com Va multumim.


Categorii

%d blogeri au apreciat: