Publicat de: ciprians | 9 01 10

Schimbarea in bine incepe cu tine

Sub aceasta deviza s-a desfasurat astazi, incepand cu ora 17 in Biserica Baptista Betel din Cluj-Napoca,  intalnirea periodica a Asociatiei Barbatilor Crestini (A.B.C.) cu participanti din mai multe localitati. Au umplut biserica aproximativ 500 de frati din Cluj-Napoca, Turda, Dej, Gherla, Baia-Mare. Partea de inchinare a realizat-o grupul SHEMA si Corul Barbatesc condus de Mircea Capusan din Biserica Baptista nr 1 Cluj-Napoca. Au fost facute si cateva marturii,  respectiv s-a prezentat un filmulet prin care se arata celor din sala modul concret in care se poate finaliza studiul, rugaciunea si partasia celor din grupurile de barbati crestini din bisericile locale. Mai specific:  unei familii monoparentala  cu sapte copii din Baia-Mare care traia in conditii deosebit de grele i s-a construit o casa noua la standarde actuale de catre un grup barbatesc de partasie. E drept ca cea care a sesizat nevoia a fost sotia unuia dintre frati. Si asa cum sustinea fratele Alin Padurean ( lider AB.C.) aceasta asociatie s-a nascut in primul rand ca urmare a rugaciunilor surorilor in HRISTOS. 🙂

Punctul central al serii a fost mesajul fratelui Gigi Cosman intemeiat pe Cuvantul lui DUMNEZEU din 1 Petru 2:1-10 si pornind de la sintagma promovata de A.B.C. A fi de sex masculin tine de nastere, a fi barbat tine de alegere”.  Gigi Cosman a evocat o clasificare a masculinitatii facuta de Iosif Ton acum vreo 40 de ani: 1) masculul-animal, fiind cel care-si asculta poftele si le implineste indiferent de conditii, oriunde,oricand; 2) masculul-uman, fiind cel care-si asculta pofta, nu si-o implineste in orice conditii, dar isi spune siesi   „las’ ca prind eu momentul!”  🙂  si 3) masculul-crestin, fiind cel care-si recunoaste pofta si considera un sacrilegiu impotriva lui DUMNEZEU implinirea ei.

Ca si in celelalte intalniri, fiind de fapt un lait-motiv al  invataturilor si valorilor A.B.C. , s-a accentuat din nou mandatul preotiei pe care l-am primit fiecare barbat de la DUMNEZEU; in acceptiunea fratelui Gigi Cosman, preotia rezida in responsabilitatea de a-L face cunoscut pe DUMNEZEU familiei si societatii in care traim prin marturia  unui cuget si a unei inimi curate. A fi barbat, spunea Gigi Cosman, inseamna ca s-a realizat trecerea de la baiat (perioada in care se aduna intreg echipamentul necesar barbatiei veridice) si s-a ajuns in faza in care se pot utiliza resursele si abilitatile pe care si le-a adunat, respectiv format in perioada dezvoltarii launtrice. Din pacate, exista inca la cei mai multi dintre noi un mixaj al celor doua faze, avand tendinta de a ne des-responsabiliza, de a face pasi inapoi.

Apoi, fratele Gigi Cosman a dezvoltat  zonele implicatiilor si aplicatiilor barbatului crestin: barbatul ca sot, barbatul ca tata, barbatul ca membru al Trupului lui HRISTOS, barbatul ca cetatean al tarii.

Ceea ce mi s-a parut secretul dezvaluit al mesajului a fost afirmatia fratelui Gigi Cosman ca in tot ceea ce facem ca barbati crestini, in oricare dintre ipostazele descrise mai sus, trebuie sa avem constienta vesniciei, a intalnirii fata in fata cu DUMNEZEU si a faptului ca vom da socoteala de tot ceea ce ni s-a incredintat, inclusiv familie.

N-am putut sa nu remarc diversitatea (intelectuala, sociala, dpdv al varstei) celor care ne-am adunat, dar si potentialul de a face schimbari in bine in familiile noastre, in biserici si in societatea in care traim. Doar ca, asa cum apare in titlu, schimbarea in bine incepe cu mine, cu fiecare dintre noi.

Asa sa ne ajute DUMNEZEU!

Reclame

Responses

 1. Am lansat blogul Max Lucado Romania. http://maxlucadoromania.wordpress.com/. Articole in limba romana, devotionale zilnice, saptamanale, video si in curand multe altele.
  Sunteti interesat sa facem schimb de linkuri? Daca da, va rugam sa ne anuntati. Dumnezeu sa va binecuvanteze!
  Echipa Max Lucado Romania.

 2. Buna Ciprian,
  La multi ani! in vederea vesniciei
  Excelenta sinteza ta, buna treaba cu aceste intalniri ale barbatilor.

  • Salutare tie si familiei tale, Nicule!multumesc ca ai mai trecut pe-aici, dupa atatea luni de letargie!
   Harul si pacea sa va fie inmultite!

 3. […] ciprians.wordpress.com: Schimbarea in bine incepe cu tine 46.776306 23.604290 […]

 4. Doresc sa imi achizitionez Agenda pe noul an 2010. Unde o pot comanda. A.B.C nu au site?

  • Alexandru, am sa-ti scriu pe privat, daca e buna adresa de mail.

 5. Schimbarea vine intotdeauna prin intermediul lui Dumnezeu! http://www.onedate.org


Categorii

%d blogeri au apreciat asta: