Publicat de: ciprians | 15 11 11

Cinci mituri ale masculinitatii

Pentru ca mi-a placut mesajul lui Jim Burns si consider ca poate fi de folos, am hotarat sa traduc (in masura in care am timp si direct proportional cu putinţele mele de traducator) din cand in cand cate un articol preluat – cu permisiunea lor –  de pe siteul HomeWord.

The 5 Myths of Masculinity/ Cinci mituri ale masculinitatii

  • Sunday, June 12th, 2011
  • Author: Jim Burns, Ph.D.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Nu este nimic surprinzator in faptul ca barbatii si femeile sunt diferiti. Cercetarile stiintifice demonstreaza ca creierul barbatului functioneaza diferit fata de cel al femeii. Barbatii proceseaza informatia diferit. Barbatii au tendinta de a fi mai concentrati. Femeile sunt distributive, capabile sa faca mai multe in acelasi timp. Partial datorita acestor diferente, baietii cresc invatand o perspectiva distorsionata a masculinitatii. Aceste distorsiuni sunt intarite de cultura si adesea sunt transmise de catre tati. Recent, am avut ocazia sa-i iau un interviu lui Gary Oliver, autorul lucrarii Raising Sons and Loving It (alaturi de sotia sa, Carrie Oliver). Gary a identificat cinci mituri ale masculinitatii pe care doresc sa vi le transmit.

Mitul #1: Barbatul adevarat este masiv, curajos si puternic.

In mod clasic, barbatii sunt recunoscuti ca fiind masivi si duri. Sunt crescuti sa fie competitivi. Valoarea  consta in capacitatea barbatului de a invinge, de a fi curajos, de a fi mai mare si mai puternic. In general, fetele nu sunt educate  avand astfel de prioritati.

Adevarul: adevarata putere are putin de-a face cu fizicul. Forta fizica isi are locul ei, dar a fi barbat inseamna mai mult decat atat, cum ar fi cultivarea de trasaturi mentale, emotionale, spirituale si relationale puternice  Cam asta inseamna sa fii barbat adevarat.

Mitul #2: Un barbat adevarat nu are emotii si nu-si exprima afectiunea.

E o certitudine ca lucrurile s-au schimbat in ultimii 10-15 ani in termenii deschiderii culturii fata de exprimarea laturii emotionale a barbatului; in orice caz, baietii sunt inca educati intr-un tipar cultural care nu permite barbatilor sa-si exteriorizeze sau sa-si verbalizeze emotiile (altele decat furia). Copii fiind, baietii experimenteaza o gama larga de emotii, dar undeva pe parcurs, ei invata ca barbatii isi suprima emotiile si raman calmi, imperturbabili si stapani pe sine in orice situatie…chiar si in mijlocul crizelor. Transmiterea unui astfel de model se face adesea prin intermediul tatilor. Crescand, baietii aud frecvent mesaje transmise de tatii lor, mesaje care nu ajung vreodata sa fie spuse fetelor: Indura!  Fara durere nu-i castig ! Esti barbat sau soricel ? Fii barbat!

Realitatea ete ca barbatii au sentimente, chiar daca  nu-si exprima emotiile. Iubirea, tandretea,  blandetea, amabilitatea, sensibilitatea, empatia, educatia, compasiunea nu prea sunt asociate cu emotiile masculine, desi aceste caracteristici sunt atribuite lui ISUS in cele patru Evanghelii. Isus, un barbat, a experimentat si a exprimat emotii adanci. Parintii ar face bine sa-si ajute baietii sa-si identifice si sa-si exprime in mod potrivit emotiile.

Mitul #3: Un barbat adevarat nu este slab si nu trebuie sa planga.

Pe plan istoric, barbatii au crescut invatand ca a plange denota slabiciune. Ei invata sa-si reprime emotiile provocate de durere si necaz. Barbatii care plang sunt admonestati ca fiind  fricosi sau « fetite »

Adevarul: barbatul adevarat are abilitatea de a-si exprima durerea si mahnirea intr-un mod adecvat. Parintii ar face bine sa-si ajute fiii sa se maturizeze spre pozitia in care sa fie capabili sa se exprime corespunzator si in siguranta prin lacrimi in vremuri de durere, necaz si criza.

Mitul #4: Un barbat adevarat e expert in sexologie.

Din frageda copilarie, baietii sunt bombardati de catre cultura cu imagini si mesaje cu tenta sexuala. Adolescentii invata sa impartaseasca informatii si relatari sexuale ca si cum li s-ar fi intamplat direct lor, chiar daca de cele mai multe ori n-a fost asa. Asta contribuie la creerea mitului ca baietii sunt experti in sexologie. Acest mit aduce mari prejudicii scopului conceput de  DUMNEZEU pentru sex si se finalizeaza cel mai adesea cu o perceptie si o raportare defectuoasa la femei, o focalizare nesanatoasa asupra performantelor sexuale si constituie o piedica in a construi relatii sanatoase.

Pentru a se opune mitului, parintii ar trebui sa-si inzestreze baietii cu o educatie sexuala bazata pe Scripturi si centrata pe valorile lor.  N-ar trebui sa fie doar o discutie o data-n viata, ci mai degraba un dialog continuu care sa abordeze sexualitatea in modalitati potrivite varstei lor.

Mitul #5: Valorea unui barbat este determinate de ceea ce face si de cat castiga.

Cu ce te ocupi? Cat castigi? Acestea sunt frecvent primele intrebari care se aud cand barbatii discuta intre ei. Barbatii cresc invatand cum sa fie competitivi si modul in care-si asigura traiul si cat anume castiga sunt standardul valoric in cultura noastra.  Astfel se creeaza o presiune puternica asupra baietilor si barbatilor, orientandu-i nesanatos mai degraba spre latura materiala, decat spre cea spirituala a existentei.

Realitatea este ca aceasta focalizare nesanatoasa asupra carierei si castigurilor poate impiedica barbatul sa perceapa vocea lui DUMNEZEU. Scripturile ne descopera ca  «nu putem sluji la doi stapani » (Matei 6 :24). Valorea reala a barbatului este determinata de relatia lui cu DUMNEZEU. Baietii au nevoie sa fie invatati a privi dincolo de etalonul cultural al carierei si a banilor si, in schimb, sa fie motivati  sa   puna pe prima pozitie in ierarhia valorica dezvoltarea relatiei lor cu HRISTOS. Prin intermediul acestei relatii vii pot ei deveni barbatii pe care i-a planuit DUMNEZEU cand i-a creat.

Preluat si tradus cu permisiunea HomeWord (Printed by permission of HomeWord.)

Anunțuri

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: