Imi fac mea culpa: recunosc ca profesia imi incetoseaza adesea orizonturile relatiei mele cu DUMNEZEU; cu cata credinta ma mai pot ruga pt vindecarea cuiva cu cancer in stadiu IV cand cunosc evolutia bolii si statisticile supravietuirii de pana la cinci ani?! Parca imi doresc ca fratele Gabor sa-mi fie coleg de apartament, sa traiesc cu minunea langa mine.
Totul tine de paradigma din care privim lucrurile. Medicina acum cateva sute de ani considera pneumonia ca fiind o boala fatala. Daca cercetatorii ar fi crezut doar rezultatele obtinute pana atunci, niciodata nu ar fi evoluat si nu ar fi incercat sa caute noi solutii.
Diferenta dintre mintea consumatorului si cercetatorului este ca primul considera ca tot ce s-a descoperit pana in prezent este absolut si imuabil, cercetatorul considera ca mai sunt multe lucruri de descoperit. Cercetatorul are o minte deschisa, maleabila, credula, dar totodata sceptica, sceptica nu in sensul blocarii cum o are consumatorul, ci in sensul analizei si acceptarii noilor ipoteze.
Si medicul ca si oricare practicant al vreunei profesii poate fi close minded sau open minded. Cel close minded crede ca s-a atins apogeul, absolutul, astfel considera ca nimic nu se mai poate face, in timp ce cercetatorul open minded este deschis si plin de speranta ca exista solutii.
In universitati am fost educati sa credem ca ce s-a descoperit este totul si ca nimic nu exista dincolo, dar daca ar fi asa nici un cercetator nu s-ar mai apuca de treaba pentru ca ar considera ca nu mai exista nimic de studiat, de experimentat.
Legat de cercetare si descoperi(in orice domeniu, nu doar in medicina) primeaza proiectele care primesc finantare, iar finantare primesc cele care sunt considerate profitabile. Exista multe proiecte care nu au ajuns si probabil nu vor ajunge niciodata in laboratoare pentru a fi dezvoltate, desi au un potential foarte mare de a duce medicina inainte. Stim bine ca nu geniul primeaza, ci interesul. Este valabil absolut in orice domeniu. Legat de medicina, nu afirm eu acest lucru, afirma cercetatori, afirma medici, afirma oameni care vad cumpana dintre solutii optime si profit si inteleg directia in care inclina balanta.
Bruce Lipton si multi altii au vazut acest lucru, dar fiecare a actionat in functie de capacitatea de a studia si de a-si autofinanta studiile. Spre exemplu studiile lui Bruce sunt fascinante si pentru cineva care nu este biolog profesionist(doar amator) si-a dezvoltat un sistem, l-a publicat, dar totusi doar unii il iau in considerare. Si ar fi cazul multor alti cercetatori care vad o alta directie in cercetare. Spre exemplu Bruce afirma ca la baza gandirii studentului la medicina fizica newtoniana este unicul sistem de referinta. Intr-adevar fizica newtoniana este un subdomeniu al fizicii cuantice, in schimb fizica cuantica deschide noi orizonturi de cercetare, modifica radical optica de a privi comportamentul celulelor, ofera sa zic asa o viziune 3D, in timp ce fizica newtoniana doar 2D. Acelasi autor afirma ca neincluderea fizicii cuantice in materiile predate la universitati are implicatii dramatice in intelegerea fenomenelor.
Putem crede in vindecare, o si putem obtine, depinde foarte mult de optica pe care o imbratisam. Mi-a placut intotdeauna sa privesc lucrurile out of the box, desi aud foarte des …”bine, dar asta nu se poate…”. Ok, daca crezi ca nu se poate ai dreptate, daca crezi ca se poate ai dreptate de asemenea 🙂 .
By: szromulus on 30 03 13
at 2:28 am