De ce scârţâim?*

Pt că ni se pare că , daca avem rezultate intr-un domeniu, este subinteles şi de asteptat sa fim bagati in seama, ba chiar ne asumam infaibilitatea  si in alte domenii, in care – de cele mai multe ori – suntem diletanti.

Pt că ceea ce facem noi este întotdeauna mai important, de o anvergură mai mare si mai profi realizat decât orice ar face oricine altcineva.

Pt că, daca ni s-a confirmat ca am judecat corect şi pertinent o situatie, considerăm că judecata aceasta se extrapoleaza, se intinde ca o pata de ulei peste toate judecatile noastre ulterioare, de oricand şi din orice circumstanta.

Pt că, indiferent ce fac ceilalti si cu ce rezultate, suntem setati sa credem ca ceea ce facem noi este cheia de bolta, piatra unghiulara, centrul importantei universale.

Pt că, imbolditi de eu, lasam subiectivitatea sa ne formateze sistemul de operare al ratiunii si sa stearga orice (aşa-zisă)eroare care  apare prin ciocnirea cu alte argumente.

Pt că, odata ajunsi in aceasta faza, urcati pe un soclu pe care doar noi il vedem, asemeni hainelor invizibile ale imparatului din basmul lui Andersen, nu ne sfiim sa persiflam, sa jignim, sa porcăim.

Pt că cele de la punctul  anterior, nu numai ca nu ne mai deranjează, dar chiar ne fac placere şi se metamorfozează  intr-un drog pe care-l căutam cu însetare, indiferent de consecinţe.

Pt că, cu toate ca scârţâitul ratiunii noastre deranjează sonor pe toată lumea, nouă ni se pare o muzică de-a dreptul divină, care ne elevează spre zone angelice.

Pt că, indiferent de intensitatea scârţâitului, nu mai reuşim sa pricepem amploarea defecţiunii interioare, iar asta e cea mai sigura cale spre pierzare.

Răspunsuri

 1. Off topic:
  Am gasit aceasta scrisoare deschisa adresata ministrului sanatatii de catre un medic chirurg din Bucuresti si m-am gandit ca poate vreti s-o cititi.
  http://sebastian-corn.tapirul.net/370/scrisoare-deschisa-ministrului-sanatatii-un-autodafe/

 2. right

 3. Draga Cipri,
  Tocmai scirtiia pc si nu puteam posta nici un comment,dar,evident,credeam ca m-ai spamuit.
  Asa ca am verificat pe alte bloguri,intre timp s-a remediat defectiunea.
  Tocmai ma intrebam cu ce am gresit de ,,nu ma mai lasi la comentarii„
  Mi s-a strins inima ghem,m-am necajit de moarte .
  Dar era doar alarma falsa.
  Acum suflu usurata.
  Pace voua!

 4. haraso

 5. şi când te gândeşti că scârţâitul nu e decât simptomul (efectul) care ne dă mură-n gură faptul că avem o… cauză (problemă) nerezolvată! 🙂

 6. In imparatia lui Dumnezeu – din cate stiu eu – e liniste si pace… cred ca scartaielile nu prea sunt tolerate acolo… 😉 E adevarat, si vioara „scartaie”, pana la urma… dar ea – macar – o face spre folosul cuiva… 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: